Att välja rätt kontorsstol

Många är vi nog som någon gång har tvingats att sitta i dagar eller kanske veckor, på en dålig kontorsstol som inte är det minsta anpassad till kontorsmiljön eller dig. För den eller de som arbetar hela dagarna vid skrivbordet är det otroligt viktigt att få till en bra sits. Stolen måste gå att tippa, höja, sänka i både ryggstöd och sits för att kunna anpassas till den optimala ergonomiska sitsen. Stolen är faktiskt ett arbetsredskap där ni tillbringar många timmar på jobbet eller hemma och det är verkligen superviktigt att den passar just DIN kroppsställning. I en större kontorsmiljö kan det vara svårt att få till en stol som passar alla typer av personer, både långa och korta, smala och breda. Därför är det sällan som du kan anpassa stolen efter just din kroppstyp.

Sadelstolar i salonger & vården

Säkert har du stött på så kallade sadelstolar, som ska vara väldigt bra om du har problem med ryggen framförallt. Det kan dock finnas några saker du ska tänka på när det gäller sadelstolar så att dessa inte blir något problem. Om sadelstolen blir för bred för personen som använder den, så kan trycket på bäckenleden öka. Det som också händer är att du kan hamna i ett utåtroterande läge med dina fötter vilket i sin tur kommer att kännas i höfterna. Dessa två saker kan leda till ökad smärta bak på nedre delen av ryggslutet samt neråt/framåt mot utsidan av låret. När du provar ut en sadelstol ska du tänka på att du ska ha en lodrät linje från öra, över axel, höft och ner till fotknölen. Då får du störst rörelsefrihet och minst belastning på kroppen. Försök att undvika att försätta ryggsträckarmusklerna i ett statiskt läge. Män verkar ha fler problem än kvinnor med användandet av sadelstolar.

Utprovning av kontorsstol

Om du vill vara säker på om stolen du provar kommer att passa dig så finns det ett knep att ta till. Känn efter hur rygg och bäcken känns då du står upp, den hållningen ska du försöka behålla när du sätter dig på stolen. Det lättaste att prova ut är en stol som går att reglera i höjd och kan vinklas i sitsen för att du ska kunna behålla en öppen höftvinkel. Ryggstödet ska också hjälpa till att hålla ryggen kvar i en balanserad hållning. Tänk också på vad det är för typ av klädsel på sitsen, så du inte tenderar att glida framåt.