Kul att köra elbil men man behöver en laddstation

Rena elbilar och laddhybrider har ökat i Sverige senaste åren. Numera kan du ladda bilen direkt via en laddstolpe runt om på vägarna. Det är viktigt att du ser vilken kontakt och styrka just din elbil kräver, det skiljer sig nämligen en hel del mellan de olika varumärkena.

Laddtiden för en bil beror på prestandan hos laddstationen. Om du är ute på vägen kan det vara smidigt med en s.k. snabbladdare som fyller på batteriet på 1-2 timmar. På andra ställen kan det ta ända upp till 10 timmar att få bilen fullt laddad, vilket självklart kräver att man har tid att avsätta för detta.

Det är smidigt för dig med en el bil att införskaffa en egen station där du kan ladda upp bilen när du är hemma, t.ex. att du ställer den på laddning efter jobbet och låter den laddas upp under natten. Dagen efter när du ska åka iväg till jobbet så är bilen fulltankad och du kan ge dig iväg direkt mot arbetet. När du kommer hem på kvällen kopplar du bara in laddkabeln igen i bilen och den är fulladdad igen nästkommande morgon.
Elbil laddstation. Orden låter lite dyrt. Hur mycket kostar det egentligen att skaffa en helt egen laddstation till hemmet?

Vi kan börja med att se vad du behöver skaffa. Om du har elbil; laddstation och laddkabel. En laddstation är anpassad för att klara betydligt högra effekter jämfört med ett vanligt eluttag. Det smidigaste är att du kontaktar en elinstallatör som tar fram en helhetslösning. Då kan du få hjälp med att hitta rätt laddsystem som passar för ditt körmönster och fastighetens förutsättningar. Laddstationen kommer då även installeras korrekt av en utbildad elektriker, för att du ska få en så säker produkt som möjligt.

Om du vill läsa mer om rekommendationer och tips kring elbil laddstation finns detta på elsäkerhetsverket.